Un sfert dintre români au în plan să reducă temperatura la care își încălzesc locuințele, de teama facturilor foarte mari, potrivit unui studiu realizat de Resideo.
Potrivit aceluiași sondaj, 95% dintre români se declară îngrijorați de prețurile energiei.
Sondajul mai arată că 36% dintre români se declară „îngrijorați”, iar 59% se declară „foarte îngrijorați” de evoluția prețurilor energiei.
Astfel, pentru a face față acestei situații, 24% dintre români susțin că au redus sau că urmează să reducă temperatura pe care și-o asigură în locuințe. De asemenea, un român din șase spune că și-ar dori să investească în echipamente care permit controlul temperaturii în cazul în care această măsură ar aduce beneficii pe termen lung, potrivit studiului, citat de Agerpres.
Studiul confirmă că nivelul de îngrijorare exprimat diferă în funcţie de grupele de vârstă ale respondenţilor. În rândul celor cu vârste de peste 55 de ani, 99% sunt îngrijoraţi de evoluţia costurilor pentru încălzirea locuinţelor – dintre aceştia 67% au afirmat că sunt foarte îngrijoraţi, iar 32% îngrijoraţi. Un nivel de îngrijorare este observat şi la categoria de vârstă 18-24 de ani, unde doar 6% dintre respondenţi spun că nu sunt îngrijoraţi de situaţia actuală.
Autorii studiului i-au întrebat pe respondenți și unde caută metode pentru reducerea facturilor. 42% au răspuns că în general caută informații în acest sens pe Google, iar doar 36% apelează la un profesionist din domeniul energiei termice.
„Pe fondul creşterii preţurilor la energie, studiul arată că proprietarii români sunt din ce în ce mai preocupaţi de valoarea facturilor şi caută activ moduri pentru a le reduce. O concluzie importantă a studiului este aceea că proprietarii sunt dispuşi să apeleze la furnizorul de energie şi profesionişti din domeniul energiei termice pentru a primi sfaturi pentru reducerea cheltuielilor. Inginerii profesionişti au expertiză şi cunoştinţele necesare pentru a sprijini proprietarii care doresc eficientizarea sistemului de încălzire din locuinţe şi, în cele din urmă, reducerea costurilor la energie. Aceştia pot juca un rol esenţial în susţinerea proprietarilor pentru a face locuinţa mai eficientă energetic”, a declarat Gelu Olteanu, Country Sales Leader Resideo România.
Rezultatele studiului vin în contextul în care Uniunea Europeană a anunţat planuri pentru susţinerea instalării în locuinţe anul acesta a 1,5 milioane de termostate inteligente, pentru economii în consumul de energie în domeniul rezidenţial din Europa, mai arată Agerpres.